Pages

۱۴۰۰ مرداد ۱۳, چهارشنبه

زارش تحلیلی؛ بروز جنگ بین اسرائیل و ایران، به مرحله “دوری ناپذیر” نزدیک می‌شود

 


زارش تحلیلی؛ بروز جنگ بین اسرائیل و ایران، به مرحله “دوری ناپذیر” نزدیک می‌شود

https://radis.org

هشدار وزیر دفاع و وزیر امور خارجه اسرائیل، دایر بر این که حکومت اسلامی ایران در تلاش برای تولید نخستین بمب هسته‌ای، به فاصله چند هفته‌ای رسیده است، بازتاب مورد انتظار دولت اورشلیم را در مجامع بین المللی به دنبال نداشت و توسط مقامات ارشد بسیاری از کشورهای غربی، دست کم به صورت ظاهری، نادیده گرفته شد و این امر خطر بروز جنگ تمام عیار بین اسرائیل و حکومت اسلامی ایران را بسیار نزدیک تر می‌کند.

بنی گانتز، وزیر دفاع، و همچنین یائیر لاپید وزیر امور خارجه اسرائیل، روز گذشته (چهارشنبه) سفیران و نمایندگان سیاسی کشورهای مختلف را به مقر وزارت خارجه در اورشلیم دعوت کردند و در دو سخنرانی پیاپی، برای نخستین بار فاش ساختند که رژیم ایران در برنامه‌های اتمی خود به فاصله چند هفته‌ای تا تولید نخستین بمب رسیده است.

بیشتر بخوانید: افشاگری وزیران دفاع و خارجه اسرائیل: رژیم ایران تا ساخت بمب اتم، چند هفته فاصله دارد؛ آیا اسرائیل حمله می‌کند؟

رهبر پیشین اسرائیل، بنیامین نتانیاهو و همچنین نخست وزیر کنونی نفتالی بنت، و در کنار او یائیر لاپید وزیر خارجه، که جانشین نخست وزیر نیز محسوب می‌شود، بارها گفته‌اند که اگر رژیم ایران به آستانه تولید بمب هسته‌ای برسد و جامعه بین المللی به اقدامات قاطع برای خنثی کردن آن دست نزند، اسرائیل ناچار خواهد گردید به تنهایی وارد میدان شود.

نتانیاهو گفته بود که حتی اگر دولت پرزیدنت بایدن مخالفت کند، اسرائیل باید بدون مشورت با دولت واشنگتن به همه اقدامات لازم برای دفاع از امنیت و موجودیت خود دست بزند.

گرچه نتانیاهو ادعا می‌کند که نخست وزیر کنونی اسرائیل نفتالی بنت به پرزیدنت بایدن تعهد داده که اسرائیل پیش از هر اقدامی، دولت واشنگتن را در جریان قرار دهد، ولی تصور می‌رود که کابینه جدید اسرائیل نیز دقیقا پیرو همین سیاست می‌باشد و از حمله نظامی گسترده به رژیم ایران، در صورتی که خطر موجودیتی اسرائیل را را تهدید کند، رویگردان نخواهد بود.

همین چند روز پیش بود که در رابطه با حمله پهپادهای انتحاری به یک کشتی بازرگانی که بخشی از مالکیت آن متعلق به یک سرمایه دار اسرائیلی است، مشاور امنیت ملی کاخ سفید به صراحت گفت که اسرائیل حق دارد برای حفظ امنیت خود، به هر اقدامی که صلاح بداند، دست بزند.

در حالی که دنیا ذهن خود را به طور کامل متوجه حمله به کشتی بازگانی کرده، ولی هنوز اقدام قاطعی در رابطه با آن انجام نداده، مقامات ارشد اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل هشدار می‌دهند که رژیم ایران، بدون احساس هیچگونه تعهد بین المللی، با شتاب بسیار، به پیشبرد برنامه‌های اتمی ادامه می‌دهد و جامعه بین‌المللی برای متوقف ساختن آن به اقدام موثری دست نزده و بعید است که در آینده نیز چنین روندی در پیش گیرد.

اقدام دولت جدید اسرائیل که سفیران و نمایندگان همه کشورهای خارجی را به اورشلیم فرا خواند تا هشدار دهد که رژیم ایران به فاصله چند هفته‌ای از تولید بمب رسیده، ممکن است آخرین هشدار اسرائیل به جامعه بین‌المللی باشد.

اسرائیل می‌گوید: «در همان حال که دولت پرزیدنت بایدن سرگرم یک رشته مذاکرات بی‌حاصل با رژیم ایران برای بازگشت به برجام است، رژیم تهران بی آن‌که با واکنش گسترده بین‌المللی روبرو شود، نه تنها سانتریفیوژهای پیشرفته‌تری را وارد چرخه غنی سازی کرده، بلکه سطح غنی سازی را به ۶۰ درصد نیز رسانده و به ذخیره کردن مقادیر زیادی از اورانیوم غنی شده پرداخته که وقتی به غلظت هشتاد یا نود درصدی برسد، تولید بمب اتمی کاملا امکان‌ پذیر خواهد بود.

البته هنوز معلوم نیست که آیا رژیم ایران توانسته است چاشنی انفجار اتمی را تکمیل کند یا خیر، ولی تلاش در این زمینه همچنان ادامه دارد.

اسرائیل از منابع اطلاعاتی بسیار خوبی در داخل تشکیلات اتمی ایران برخوردار است و از جزئیات فعالیت‌ها، اطلاعات دقیقی دارد. ولی این احتمال را نیز نباید از نظر دور داشت که ممکن است برخی از واقعیت‌ها به آگاهی اسرائیل نرسیده باشد.

ماجرای حمله پهپادی به کشتی «مِرسِر استریت» در آب‌های نزدیک به دریای عمان، که بخشی از مالیکت آن را یک سرمایه گذار اسرائیلی در اختیار دارد، ظاهرا یک نوع همبستگی بین‌المللی علیه رژیم ایران به وجود آورده است و دستاوردی برای اسرائیل محسوب می‌شود، ولی این موفقیت دیپلماتیک، هنوز به حدی نرسیده است که خللی در ادامه برنامه‌های اتمی رژیم ایران ایجاد کند و این امر، اسرائیل را شدیدا نگران ساخته است.

اسرائیل از سال‌ها پیش، برای انجام حمله نظامی به تاسیسات اتمی رژیم ایران برنامه ریزی کرده که هرچند گاهی به روز شده و آماده اجرا می‌باشد. ولی دو مشکل را نیز نباید نادیده گرفت: یکی آن که رسیدن به این هدف، به خاطر فاصله جغرافیایی زیادی که بین ایران و اسرائیل وجود دارد و همچنین پراکنده بودن تاسیسات اتمی در چندین نقطه ایران، انجام این ماموریت را به شدت دشوار می‌سازد؛ مساله دوم آن است که حتی اگر اسرائیل بتواند تاسیسات هسته‌ای ایران را فلج کند، قادر به نابود کردن دانشی نخواهد بود که به مروز زمان به دست آمده است و نابودی تاسیسات، می‌تواند برای کوتاه مدت، و شاید حداکثر دو سال مفید باشد و یک درمان همیشگی محسوب نمی‌شود.

منابع خبری در داخل ایران به رادیو پیام اسرائیل بارها در ماه‌های اخیر گفته‌اند که مردم ایران بی‌صبرانه در انتظار حمله نظامی اسرائیل هستند. آن‌ها بر این باورند که اسرائیل در جریان حمله، به نابود کردن قرارگاه‌های سپاه پاسداران و دیگر نهادهای سرکوبگر رژیم خواهد پرداخت و این حمله به ملت ایران امکان می‌دهد بدون ترس از واکنش خونین سپاه پاسداران، به خیابان‌ها بریزند و بکوشند حکومت را براندازند.

منابع خبری در اورشلیم به رادیو پیام اسرائیل گفتند که دولت اسرائیل، پیام هشدار دهنده‌ای را که دیروز از زبان وزیران خارجه و دفاع علنی گردید، به صورت محرمانه نیز با مقامات ارشد ایالات متحده در میان گذاشته و به شدت هشدار داده‌اند.

با این همه، سخنگویان ارشد دولت آمریکا همچنان می‌گویند که بی‌صبرانه حاضرند به پای میز مذاکرات برجامی بازگردند. تا هنگامی که این تلاش ادامه داشته باشد، حمله نظامی احتمالی اسرائیل به ایران، همچنان دشوار باقی خواهد ماند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر