دنی آیالون: “میان ایران و اسرائیل هیچ جنگی نیست بلکه جنگ میان ایران
و کل جامعه بین الملل است”
بحران سوریه، مناقشه هسته ای ایران و تنش بین تهران و تل آویو دو محور اساسی بودند که یورونیوز را بر آن داشت تا در حاشیه کنفرانس امنیت بین المللی در مونیخ با دنی آیالون معاون وزیر امور خارجه اسرائیل به گفتگو بنشیند.
در این گفتگو که متن کامل آن در ادامه آمده است، جیمز فرانی گزارشگر بخش انگلیسی یورونیوز پرسش هایی را با این سیاستمدار اسرائیلی مطرح کرده است.
یورونیوز: ایران و سوریه می گویند که به خاطر حملات منتسب به اسرائیل به مرکز تسلیحات سوریه دست به اقدامات تلافی جویانه می زنند. برداشت شما چیست؟
دنی آیالون: “خوب، من از چیزهایی که آنها می گویند اطلاعی ندارم. اما فکر می کنم مشکلی که ما در سوریه با آن روبرو هستیم تا حد زیادی ناشی از پشتیبانی و حمایت گسترده آیت الله های ایران و نمایندگانشان در لبنان یعنی حزب الله ، از حکومت ستمگر اسد است.”
یورونیوز: اگر ایران و سوریه این حمله را تلافی کنند پاسخ اسرائیل چه خواهد بود؟
دنی آیالون: “خوب، مسلما اسرائیل حق دارد که از خودش دفاع کند. ما تعهد داریم که از ملتمان دفاع کنیم. متاسفانه می بینیم که افراط گرایی در منطقه شایع شده و آنچه که به عنوان به اصطلاح “بهار عربی” کاربرد پیدا کرده بود متاسفانه تبدیل به “زمستان اسلامی” شده است و این بیشتر به آیت الله ها در تهران مربوط می شود.”
یورونیوز: در مورد موضوع هسته ای ایران، نخست وزیر شما آشکارا از احتمال حمله پیشدستانه صحبت به میان آورده است. فکر نمی کنید که این نتیجه عکس بدهد و در واقع ایرانیها را به سمت نزدیکتر شدن به سلاح اتمی سوق دهد؟
دنی آیالون: “من فکر نمی کنم که ایرانی ها احتیاجی به این کار داشته باشند. آنچه که آنها طی پانزده سال گذشته انجام داده اند طرحی استادانه مبتنی بر تقلب، گریز و به بیانی تقابل با جامعه بین الملل بوده است. آنها در تلاشند تا به هر قیمتی به تواناییهای هسته ای دست یابند. اما اهمیت قابلیت های هسته ای تنها به صرف خود این قابلیت نیست بلکه ابزاری است برای تبدیل شدن به یک قدرت هژمونیک در خاورمیانه و فراتر از آن، و در اینجا من می خواهم به یک نکته حساس اشاره کنم: میان ایران و اسرائیل هیچ جنگی نیست بلکه جنگ میان ایران و کل جامعه بین الملل است.”
یورونیوز: چرا سیاست مهار در مورد اتحاد جماهیر شوروی عمل کرد اما در مورد ایران نه؟
دنی آیالون: “خیلی ساده است. زیرا برای ایران قابلیت هسته ای مسئله ادامه بقاء نیست. موضوع یک ابزار اقتصادی هم نیست و با تمام احترامی که برای ایران قائلیم، آنها یک ابرقدرت نیستند، هرچند آنها می خواهند که ابرقدرت باشند. من فکر می کنم که این وضعیت بیشتر شبیه وضعیت کره شمالی است، اما برخلاف کره شمالی که امکان دارد بمب اتمی در انبارهایشان داشته باشد یا نداشته باشد ، ایران در پی بلندپروازی های جهانی است. بنابراین در اینجا از رژیمی صحبت می کنیم که روی تبلیغ و گسترش ایدئولوژیهای افراطی اش خیلی سرمایه گذاری کرده و قابلیت هسته ای برای آنها تنها روشی برای تخریب و اخلالگری است. حتی بدون توانایی هسته ای هم ایرانیها تهدیدی برای کل منطقه و فراتر از آن هستند. خواه بستن تنگه هرمز باشد خواه اختلال در هر گونه جریان آزاد نفت. با قابلیتهای هسته ای نه تنها می توانند جریان نفت را کنترل کنند، حتی می توانند قیمت نفت را نیز دیکته کنند. بنابراین فکر می کنم نه فقط بر اسرائیل بلکه برای همه قطعی و ضروری است که ایران هسته ای نشود و من فکر می کنم آنها(ایرانیها) نباید عزم و اراده و توانایی های جامعه بین الملل را دست کم بگیرند.”
یورونیوز: به سوریه بازگردیم. آیا اعتقاد دارید در نهایت، سقوط اسد به منزله سرآغازی باشد بر پایان بحران یا خود، آغازگر یک بحران شود و این می تواند، تبدیل به جنگی طولانی مانند نمونه لبنان شود؟
دنی آیالون: “شاهد شرایط غم انگیزی در سوریه هستیم و علاوه بر فاجعه انسانی در سوریه، این کشور در خطر از هم پاشیدگی کامل قرار دارد. کشور سوریه در آستانه فروپاشی است.”
یورونیوز: آیا فکر می کنید این اتفاق بیفتد؟ یا اینکه اسد ماهیتا به منزله کشور سوریه است؟
دنی آیالون: “ماهیتا، این چیزی است که ما شاهدش هستیم. می بینیم که واکنش اسد به این قضایا کنار رفتن او یا خارج شدنش از سوریه نیست بلکه برعکس، او در صدد تقویت بیشتر جایگاه و موقعیت انحصاری علوی هاست که این مسئله از جانب حزب الله و ایران هم حمایت می شود و این به سود آینده این کشور و ثبات منطقه نیست.”
یورونیوز: خوب اگر ثبات منطقه این قدر حیاتی است جامعه بین الملل باید چه واکنشی از خود نشان دهد؟ برای اینکه به نظر نمی رسد استراتژی فعلی کارایی داشته باشد. بیش از شصت هزار نفر طی دو سال گذشته کشته شده اند. جامعه بین الملل باید چه کاری انجام دهد؟
دنی آیالون: “خوب، در مرحله اول رسیدن به یک اجماع. متاسفانه ما نتوانستیم با جامعه بین الملل به توافق برسیم و در غیاب سیاست موثر شورای امنیت، وضعیت یک حالت فلج پیدا کرده است، و نتیجهِ آن، وخامت مستمر وضعیت در سوریه است. بنابراین فکر می کنم در وهله نخست باید پنج عضو دائم شورای امنیت در مورد یک سیاست مشترک به توافق برسند، حالا این سیاست چه اعلام منطقه پرواز ممنوع در سوریه باشد، چه پیدا کردن راهی برای استقرار نیروهای حافظ صلح… مواردی که یک سال و نیم پیش بسادگی می شد در موردشان توافق کرد ولی امروز تقریبا غیر ممکن به نظر می رسند.”
یورونیوز: بنابراین استراتژی “دست روی دست گذاشتن” شکست خورده و باید به نوعی مداخله خارجی در سوریه عملی شود؟
دنی آیالون: “از نظر من این نکته درستی نیست و باز هم تکرار کنم اصلا شاید دیگر زمانی برای هر گونه مداخله موثر باقی نمانده باشد. می دانم که در این مورد بویژه در اروپا مذاکراتی در جریان است: اینکه تجهیزات تسلیحاتی نیروهای مخالف تامین شود یا به آنها کمک غیر تسلیحاتی شود. و این نکته ای است که باید توجه زیادی نسبت به آن داشته باشیم تا اسلحه و مهمات دست افراد نادرست نیفتد. متاسفانه اپوزیسیون هم فقط شامل یک گروه نیست و از طرف دیگر می بینیم که سوریه برای جهادگران و اسلامگرایان افراطی جاذبه پیدا کرده… از آن دسته از افرادی که از این نقطه عملیات به نقطه دیگر می روند… از چچن یا افغانستان یا لیبی. بسیاری از آنها در حال حاضر، فعالیت خود را بر سوریه متمرکز کرده اند که این کار را پیچیده تر می کند.”
یورونیوز: آقای دنی آیالون معاون وزیر امور خارجه اسرائیل از گفتگوی شما با یورونیوز سپاسگزارم.
http://persian.euronews.com
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر