منابع خبر بی بی سی
ایران آخوند زده دارد به به یک زندان بزرگ تبدیل میشود
شبکه ملی اطلاعات یا شبکه سانسور و خفغان آخوندی تحت نام ملی : 'کلید قطع اینترنت' در دست دولت ایران
دولت ایران میگوید ایمنی در برابر حملههای سایبری، کاهش هزینههای ارزی و رونق کسب و کار اینترنتی جزو مزایای پروژه "شبکه ملی اطلاعات" معروف به "اینترنت ملی" است.
بررسیهای بیبیسی نشان میدهد این شبکه به گونهای طراحی شده که مستقل از شبکه جهانی اینترنت است و میتواند خدماتی مشابه اینترنت برای سایتهای داخلی و شبکههای شرکتها و سازمانها فراهم کند.
همین عامل باعث شده ناظران هشدار بدهند که دولت ممکن است در مواقع حساس، مانند روزهای ناآرامی پس از انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۸، تصمیم بگیرد اینترنت را قطع کند؛ بدون آنکه نگران صدمه خوردن کار بانکها، ارگانهای دولتی و شرکتهای خصوصی باشد.
در این صورت، کاربران تنها به سایتهایی دسترسی خواهند داشت که به شبکه داخلی متصل باشند و دیگر ابزارهای عبور از فیلترینگ هم نمیتوانند امکان دسترسی به محتوا و سرویسهای بینالمللی را فراهم کنند.
شبکه نامرئی
اینترانت چیست؟
شبکه ملی اطلاعات ایران به دلیل استفاده از آدرسهای آیپی مختص شبکههای داخلی، عملاً نه بخشی از اینترنت، بلکه یک اینترانت است
کالین اندرسون پژوهشگری آمریکایی است که پس از تحقیقاتش روی این شبکه، نقشهای از آن تهیه کرده است. او نتایج پژوهشهایش را در گزارشی با عنوان "اینترنت پنهان ایران" منتشر کرده است.
آقای اندرسون میگوید طراحی اینترنت ملی ایران "خلاف استانداردها و روشهای معمول" است و همین باعث میشود که دستگاههایی که به این شبکه متصلند، از خارج از کشور قابل دسترسی نباشند. چیزی که این شبکه را از خارج کشور غیر قابل دسترسی و نامرئی میکند.
اینترانت، شبکهای است داخلی که دانشگاهها، شرکتها و سازمانها ایجاد میکنند تا سرویسهای مشخصی را در اختیار کاربرانشان بگذارند. برای نمونه خبرنامه داخلی یک سازمان یا سیستم انتخاب واحد یک دانشگاه میتواند به صورت یک سایت روی اینترانت آن سازمان و دانشگاه قرار گرفته باشد؛ سایتی که خارج از آن سازمان یا دانشگاه قابل دسترسی نیست.
به گفته آقای اندرسون "مثلاً سال ۲۰۱۰ دولت ایران سایت مرکز ملی آمار را روی این شبکه خصوصی قرار داد که باعث میشد فقط ایرانیها بتوانند وارد آن شوند و کسانی که خارج از کشور بودند یا از فیلترشکن استفاده میکردند، به آن دسترسی نداشتند.
وعده 'توخالی' امنیت
ایران در سالهای اخیر هدف حملههای سایبری متعددی مانند ویروسهای استاکسنت، دوکو و فلیم قرار گرفته که برای جاسوسی و خرابکاری در تأسیسات هستهای و زیربنایی ایران طراحی شدهاند.
همین است که دولت میگوید با ایجاد شبکهای مستقل از اینترنت، امنیت ملی کشور بالا میرود.
اما کالین اندرسون میگوید: "اینکه جدا کردن شبکه خانگی و مردم عادی از اینترنت، امنیت ملی ایران را بالا میبرد، وعدهای توخالی است.
او با اشاره به اینکه توانسته برای تحقیقاتش با کامپیوترهای روی این شبکه ارتباط برقرار کند، میگوید همین نشان میدهد هر کس دیگری در خارج از ایران هم میتواند به این شبکه متصل شود و "فقط پنج دقیقه کار را اضافه میکند."
به گفته این پژوهشگر آمریکایی، تأسیسات زیربنایی از جمله نیروگاههای ایران به شبکهای کاملاً مستقل و نامرتبط با اینترنت ملی متصل هستند.
عزیز آشفته، یکی از بنیانگذاران سایت بالاترین هم به این نکته اشاره میکند که بعضی ویروسهایی که شبکههای ایران را آلوده کردند، نه از طریق اینترنت، که با حافظههای فلش و لپتاپها وارد سیستمها شدند.
نمونه 'درخشان' کره شمالی
شاید تنها مشابه اینترانت کشوری ایران را بتوان در کره شمالی پیدا کرد؛ در همان کشوری که سرتیپ محمدحسن نامی، وزیر جدید ارتباطات ایران در آن دکترا گرفته است.
شبکهای به نام "کوانگمیونگ" یا "درخشان" که حدود ۱۰ سال پیش راه افتاده و به کاربرانش در نهادهای دولتی، دانشگاهها و بعضاً خانه خودشان، امکان دسترسی به تعدادی سایت، سرویسهای ایمیل و موتور جستجوی شبکه را میدهد.
ولی تحلیلگری که به کشورها درباره زیرساختهای شبکه اینترنت مشاوره میدهد، معتقد است ایران و کره شمالی قابل مقایسه نیستند و نمیتوان یک شبکه داخلی را برای ایرانیان جایگزین اینترنت کرد.
جان راکوفسکی از مؤسسه تحقیقاتی فارستر میگوید: "مردم کره هیچ وقت طعم دسترسی به اینترنت رو نچشیده بودند."
آقای راکوفسکی با اشاره به سابقه مردم ایران در کار با وبلاگها و شبکههای اجتماعی نظیر توئیتر، میگوید: "قطع دسترسی به اینترنت برای ایرانیها مثل قطع آب و غذاست."
'کلید قطع اینترنت'
بحث "اینترنت ملی" در ایران از اواسط دهه ۸۰ خورشیدی، پس از روی کار آمدن محمود احمدینژاد آغاز شد. سال ۱۳۸۷ وزارت ارتباطات طرحی را درباره این پروژه به نام
"شبکه ملی اینترنت" تهیه کرد و کار روی این شبکه آغاز شد.
هر چند دولت بعداً تصمیم گرفت نام طرح را از اینترنت ملی به شبکه ملی اطلاعات تغییر بدهد، اما بسیاری آن را به نام قدیمش میشناسند.
عزیز آشفته، یکی از بنیانگذاران سایت بالاترین میگوید ایجاد شبکه ملی اطلاعات به ترتیبی که مستقل از شبکه جهانی باشد، بعد از انتخابات سال ۸۸ مطرح شد.
او میگوید مقامهای ایران: "بعد از انتخابات به این نتیجه رسیدند که جداسازی ترافیک داخلی از ترافیک خارجی، 'کلید قطع اینترنت' را در اختیار حکومت میگذارد."
'زمینهسازان آشوب'
ناآرامیهای پس از دهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری، برای نخستین بار قابلیتهای اینترنت و فضای مجازی برای تأثیرگذاری در ایران را به نمایش گذاشت.
از یک سو معترضان به نتیجه انتخابات، از اینترنت و شبکههای اجتماعی به عنوان یکی از ابزارهای اصلیشان برای کسب خبر و نیز سازماندهی استفاده کردند.
از سوی دیگر در حالی که محدودیتهای شدید دولتی، امکان اطلاعرسانی را از رسانههای مستقل داخلی و خبرنگاران خارجی گرفته بود، شهروند-خبرنگاران از اینترنت برای خبررسانی و انتشار تصاویر تجمعها و برخوردهای خشن نیروهای امنیتی با معترضان استفاده کردند.
همین بود که دادستانی در کیفرخواست متهمان این حوادث، سایتهایی مانند توئیتر و فیسبوک را به زمینهسازی برای ناآرامیها متهم کرد.
محمود عنایت، پژوهشگر اینترنت معتقد است جمهوری اسلامی با آزادی سازماندهی و تجمع میانه خوبی ندارد و شبکههای اجتماعی آنلاین "بهترین و مؤثرترین" راه برای سازماندهی هستند.
او با اشاره به فیلتر بودن اکثر سایتهای معروف وب ۲.۰ مانند فیسبوک، توئیتر و یوتیوب، میگوید به خاطر همین قابلیت سازماندهی، دولت ایران "همه این سایتهایی را که نمیتواند کنترل کند، فیلتر میکند."
بازی موش و گربه
بیش از یک دهه از شروع فیلترینگ سایتها و کلیدواژهها در ایران میگذرد و چند سالی است که سیستمی یکپارچه برای جلوگیری از دسترسی کاربران به آنچه حاکمیت آن را "محتوای مجرمانه" میداند، ایجاد شده است. سیستمی پیشرفته که روز به روز در بیاثر کردن ابزارهای عبور از فیلترینگ قدرتمندتر میشود.
اما در همین مدت کاربران ایرانی هم روشهای پیچیدهتر و پیشرفتهتری را برای عبور از فیلترینگ به کار گرفتهاند که عملاً جلوی تأثیرگذاری کامل سامانه فیلترینگ را گرفته است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر